BELÉPÉS
Sinkó Lajos
Sinkó Lajos
Születtem 1942 május 13.-án Győrben. 1960-ban érettségiztem a győri Jedlik Ányos Gépipari Technikumban, majd a Rába Magyar Vagon és Gépgyárban a motor és futómű gyártás területén először, mint fejlesztő technikus, később a minőségbiztosítás területén osztályvezetőként, minőségfejlesztőként dolgoztam
-2003-ig- nyugdíjba vonulásomig.

Már gyermekkoromban érdeklődéssel fordultam a természet felé. Lakhelyünk mellett Révfaluban folyt a Mosoni-Duna, az ott eltöltött években ismerkedtem környezetem növény és állatvilágával. Atyai örökségem, a horgászat során megismertem Szigetközt, az Öreg Dunát és annak mellékágrendszerét. Sokszor átéltem a vízpartok hajnali hangulatát, a vízen aranyhídként ragyogó napfelkeltéket és napnyugtákat, az őszi ködbe burkolódzó Dunát. Az ártéri erdők és a vízpartok hangulata, az énekes madarak csodálatos hangja, számomra a teljes kikapcsolódást, a relaxációt jelentette. Mindezen élmények abba az irányban vittek, hogy ezeket megörökítsem.

1960-ban vettem az első fényképezőgépemet, egy FED-2-t, amit Zenit-E, Chinonok és Nikonok követtek. 40 évig a filmes technikát használtam, fekete-fehér képeimet magam hívtam elő, később diáztam. Fotózásaimat alkalmi jelleggel végeztem, családi eseményeket, kirándulásokat és horgászélményeimet örökítettem meg. Kirándultam a filmezés (S-8mm) és a video világába is, S-VHS technikával az ásványi szigetvilágról készítettem kisfilmeket.

A digitális technika új lehetőségeket nyitott meg számomra a képrögzítés terén. A tájfotózás mellett a madárfotózás érdekelt, melynek a technikai feltételeit igyekeztem megteremteni. A fotózáson belül ez egy külön műfaj, a madarak viselkedési szokásainak ismerete mellett rengeteg türelmet, megfigyelést, rejtőzködést, álcázást és időt igényel, melyet szeretnék minél magasabb szinten elsajátítani és alkalmazni.

2010 évben az FSN fotópályázatán jégmadár fotómmal II. helyezést értem el.
2010 és 2011 években felkérésre a Duna Napon állítottam ki fotóimat, ahol Dr. Alexay Zoltán természetfotográfus és Szük Ödön fotóművész elismerően nyilatkoztak képeimről. 2011 évben önálló kiállítás keretében mutattam be madárfotóimat és szigetközi tájképeimet. Még ugyan ebben az évben a győri Fotópikniken állítottam ki fotóimat.

www.wix.com/sinkolajos/foto